SUSAMOVO ULJE

11,00 KM35,00 KM

Susamovo ulje kao i ostala ulja stajanjem GUBE NA LJEKOVITOSTI. Nakon 5-6 mjeseci susamovo ulje izgubi pola ljekovitih svojstava, a nakon 9 mjeseci upitno je ima li ih ikako, te se tada počinje i kvariti, što mnogi proizvođači “PRIRODNIH” ulja prevazilaze dodajući konzervanse i aditive za očuvanje boje, okusa i mirisa. Naša su ulja UVIJEK SVJEŽA jer cijedimo u malim serijama ili po narudžbi, a to je ujedno i razlog što naši proizvodi ne mogu čekati kupce na policama marketa

Lista želja
Lista želja
SKU: N/A Kategorije: ,
Email

Opis

Susamovo ulje je veoma bogato i linoleinskom kiselinom, jednom od dvije esencijalne masne kiseline koje naše tijelo ne može samo da proizvede.

Susamovo ulje sadrži visok procenat oleinske i linolne masne kiseline, dok oko petinu sadržaja čine proteini visoke biološke vrijednosti. Odlično je za masažu, kod ukočenih zglobova, vrata, glavobolje i reume.
Susamovo ulje pomaže i u liječenju jetre, želuca i creva, bubrega i mjehura, slabog rasta kose, osteoporoze i karijesa. Sjemenke susama su dobar izvor vitamina E, pa se preporučuju dojiljama za jače lučenje mlijeka i dijeci u razvoju.

Susamove sjemenke su vrlo dobar izvor bakra i mangana,a ističu se i sadržajem magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina A, E, B1 i B6, cinka i prehrambenih vlakana, kao i biljnim smolama i gorkim materijama koje mu daju prepoznatljiv miris. Sjemenke susama sadrže i dva jedinstvena spoja iz grupe lignana: sezamin i sezamolin. Lignani su fitohemikalije koje se odlikuju brojnim pozitivnim svojstvima.

Susam je izuzetno ljekovit jer njegovo sjeme sadrži najveću koncentraciju fitosterola, sastojka nalik po hemijskoj strukturi holesterolu. Fitosteroli imaju moć, ukoliko su dovoljno prisutni u ishrani, da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju iminiteti smanje rizik od nastanaka karcinoma.

Od vitamina, posebno mjesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti Istovremeno, izvrstan je izvor i tijamina B1, piridoksina B6, nijacina, folne kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Proteini i masne omega-6 kiseline su, takođe, susamovi važni sastojci za očuvanje zdravlja.

Sadržaj lignina utiče na snižavanje holesterola u krvi time što smanjuje njegovu apsorpciju iz crijeva, ubrzavajući  na taj način varenje. Osim toga, svrstavaju se i u grupu fitoestrogena, koji se pod uticajem enzimskog sistema u crijevima pretvaraju u materije slične hormonima i na taj način pružaju zaštitu od tumora osijetljivih na hormone, kao što je karcinom dojke. Pozitivno dijelovanje lignana kao fitoestrogena nije rezervisano samo na zaštitno dejstvo od karcinoma dojke. Upravo zbog dijelovanja sličnim hormonima, rezultati brojnih istraživanja ukazali su na njihovo svojstvo ublažavanja tegoba povezanih sa menopauzom.

Pokazalo se da susam štiti jetru od oksidativnih oštećenja.Bakar može da ublaži bolove i upale koje izaziva reumatoidni artritis, a magnezijum može biti od koristi pri snižavanju pritiska i prevenciji napada migrene.

Iako se kalcijum ne nalazi u visoko iskoristivom obliku kao u mlijeku i mliječnim proizvodima, njegov visok sadržaj ipak može biti od koristi u očuvanju gustine koštane mase i prevenciji nastanka osteoporoze.

Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno uneti samo 25 grama susamovog sjemena da bi se zadovoljila polovina dnevnih potreba čovjeka za ovim mineralom. Osim gvožđa u velikim količinama prisutni su i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. U nedostatku kalcijuma dobro je potopiti jednu supenu kašiku susama sa 0,5 dcl jogurta i ostaviti tokom noći. Ujutru pojesti na prazan stomak.

Susam poboljšava probavu i leči opstipaciju, snižava holeterol, sprečava nastanak krvnih ugrušaka (trombova), ublažava bolove u slučaju hemoroida, a koristi se i u slučaju kožnih oboljenja kao što su bubuljice, čirevi i opekotine.

Dodatne informacije

Težina N/A
Dimenzije N/A
Pakovanje ml

250 ml, 500 ml, 1000 ml

Recenzije

Još nema recenzija.

Samo logirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu napisati recenziju.