O bademovom ulju

Bademovo ulje je tekućina bljedo žute boje koja ima karakterističan miris i okus. Bogato je biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te vitaminom E. Osim toga, sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Osobito se preporučuje nerafinirano odnosno hladno cijeđeno bademovo ulje, s obzirom da u takvom postupku obrade ne gubi svoja svojstva zbog izloženosti visokim temperaturama.

Bademovo ulje je odlična hrana za mozak i nervni sistem. Ako se redovno upotrebljava poboljšava intelektualne sposobnosti i produžuje život. Ubrzava probavu, snižava “loš” holesterol, jača imunološki sistem, opušta umorne mišiće i djeluje kao analgetik.

Bademovo ulje je prepuno  sastojaka neophodnih za zdravlje kože, prirodni je ovlaživač i emolient, vlaži, hrani i učinkovito štiti kožu. Vrlo je blago ulje, koje lako prodire u kožu, čineći je mekom i svilenkastom. 

Koži vraća vlažnost, čime joj usporava starenje, održavajući je mekom i glatkom. Poboljšava ten, osvježava umornu kožu i jedno je od najboljih sredstava za uklanjanje tamnih podočnjaka. Osigurava elastičnost kože pa se stoga vrlo često koristi u trudnoći za prevenciju nastanka strija i celulita, ali i bora.

Masaža bademovim uljem je stari narodni lijek protiv hernije (kile), a ako se umasira na prsni koš, olakšava kašalj. Osim toga, korisno je i za liječenje opekotina i upaljenih vena, problema s grlom i različitih upalnih stanja. Također, neki smatraju da je bademovo ulje izvrstan afrodizijak.