Razlika u pogledima na prirodnu kozmetiku

Koliko puta ste čuli, ili pročitali da nešto, ili neki proizvod spada, ili ne spada u prirodnu kozmetiku? Nakon  više godina zanimanja za prirodnu kozmetiku, proizvodnje iste, susreta sa drugim proizvođačima, pročitanog u knjigama i na internetu, odslušanih seminara i edukacija, odlučili smo da izložimo naše poimanje o različitim pristupima i pogledima na prirodnu kozmetiku.

Podijeličemo poglede u tri pravca: TRADICIONALNI, UMJERENI I MODERNISTIČKI.

Podrazumjeva se da je proizvodnja po narudžbi, a ne masovna proizvodnja, ono što karakteriše sva tri pogleda na prirodnu njegu kože.

Sami smo pristalice TRADICIONALNOG pogleda gdje je dozvoljena upotreba samo čistih, nepatvorenih esencijalnih ulja, Svježih hladno cijeđenih, djevičanskih, nerafiniranih ulja, prirodnih voskova i cvijetnih i biljnih vodica-hidrolata.

UMJERENI pogled na prirodnu kozmetiku razvio se najprije zbog brzog tempa života, te je nastala potreba za proizvodima koji će biti prirodni, a ujedno sadržavati više komponenti. Tako je u ovom pristupu opravdano, ali u što manjim količinama, koristiti emulgatore, konzervanse, stabilizatore dobijene iz prirodnih izvora i odobrene od relevantnih institucija za korištenje u proizvodnji prirodne kozmetike. Iako su proizvedeni iz prirodnih izvora, ovi dodaci su ipak vještački. Ipak, vremenom se ustanovilo da nemaju štetnih efekata, za razliku od mnogih drugih neprirodnih, sintetičkih dodataka. U ovom pristupu nerijtko se upotrebljavaju mehaničkom filtracijom rafinisana hladno cijeđena ulja. Dodatke treba koristiti u minimalnim količinama sračunatim tako da kada se prizvod napravi, traje zadržavajući novonastalu strukturu, onoliko vremena koliko treba da se potroši, ili malo duže radi sigurnosti za upotrebu. UMJERENI pogled prestaje biti UMJEREN onog momenta kada proizvodi počnu čekati kupce na policama marketa, kada sigurno sadržavaju daleko više od minimalnih količina spomenutih dodataka.

MODERNISTIČKI pogled obuhvata i korištenje dodataka za koje se tvrdi da su strukturom i sastavom identični određenim komponentama naše kože (kolagen, hijauluronska kiselina, elastin, razni koenzimi, provitamini i vitamini, kalcijum itd.), a to su komponente koje koži daju glatkoću, zategnutost, vlažnost,regenerativnost. Razlog “guranja” ovakvih dodataka u prirodnu kozmetiku jeste da su, osim tvrdnje da su identični pomenutim komponentama kože, dobijeni iz prirodnih izvora, baš kao i dodaci iz UMJERENOG pogleda na prirodnu kozmetiku. Razlog zašto smo ih mi odvojili u MODERNISTIČKI pogled je taj što izazivaju ovisnost, jer se koža prestaje boriti da ih sama proizvodi, što na kraju dovodi do suprotnog efekta. Mnogi od ovih dodataka su tek neko vrijeme u upotrebi, te još nije dokazano da su neškodljivi. Naš stav je da su proizvodi sa ovim dodacima pogodni jedino kao stratna, ili povremena ispomoć, a nikako nisu za dnevnu upotrebu.

Iz svega do sada navedenog moglo bi se zaključiti da ono što se danas naziva prirodnom kozmetikom ne mora da bude u isto vrijeme niti potpuno prirodno, niti potpuno bez štetnih sastojaka niti djelovanja, ali isto tako ne smije se reći da je sve štetno i nezdravo iz industrijske kozmetike.

Prirodna kozmetika TRADICIONALNOG I UMJERENOG pogleda djeluje polako, ali sigurno, pa su i efekti koji se postižu dugotrajni. Proizvodi MODERNISTIČKOG pogleda, te mnogi industrijski proizvodi nude trenutne efekte na koži, koji su prividnog i kratkog daha.